Bemutatkozás
Elérhetőség
Szervezetünk felépítése
Társulási Tanács
Munkaszervezet
Pénzügyi Bizottság
Jegyzői Kollégium

Kistérségünk települései
Dunakeszi
Fót
Göd
Mogyoród

Hírek, információk
Hírek
Információk
Társulási Tanács ülései
2011. évi munkaterv
2012. évi munkaterv
Központi Orvosi Ügyelet
2012.január havi ügyeleti beosztás
tanácsi ülés időpontja
Dokumentumok
2012

Pályázatok
Kistérségi pályázatok

Rólunk írták
Dunakanyar Régió

Események, rendezvények
Kistérségi Pedagógiai Napok
Kistérségi Civil Találkozó
Kistérségi Nyári Táboroztatás Képei

Koncepciók, tervek
Dunakeszi kistérség Fejlesztési Koncepciója
Kistérségi Környezetvédelmi Program és Hulladékgazdálkodási terv
Dunakeszi Kistérség Közoktatási Intézkedési Terve

Kapcsolódó oldalak

Interaktív
Regisztráció
Bejelentkezés
Fórum

Mogyoród »

MOGYORÓD

Fekvése
Budapesttől északkeletre, Fóttól délkeletre, a Gödöllői-dombság hajlatában fekszik. A közsé-get a Budapest-Gödöllői HÉV vonal keresztezi. Községünk Budapesttől 18 km-re található az M3-as autópálya mentén, a Cserhát délnyugati nyúlványát képező Gödöllői-dombság K-Ny-i irányú mély völgyeinek egyikében. A település sajátos adottsága, hogy szinte 'kettészeli' az autópálya, ami könnyű és gyors elérhetőségét biztosítja. Ellenben a lakosoknak ez több hát-rányt is jelent, mivel fizetős lévén, többen elkerülik, ezért a falu főutján teszik meg útjukat, miáltal a helyi házak falai és a főút erős rongálódásnak vannak kitéve... A budapesti Örs vezér térről induló HÉV gyors és gyakori kapcsolatot biztosít mind a fővárossal, mind pedig Gödöl-lővel. A HÉV-állomást rendszeres buszjárat is összeköti a község többi részével.
Természeti adottságai miatt Mogyoród kiválóan alkalmas kisebb kirándulásokra, sétákra, té-len szánkózásra. A dimbes-dombos táj legmagasabb pontja a Somlyó-hegy (Gyertyános 326 m), melyen a Makovecz Imre által tervezett Szent László kilátó-kápolna található. Mogyoród természetes vizekben gazdag, területét keresztül szeli a Csíkvölgyi-forrásból eredő Mogyoródi-patak. Határában található még a Sződrákosi-patak. Állóvizeink a Pusztaszentjakabi-tó (Tölgyesi-tó) és a Kerek-tó.
Története
Mogyoród kedvező elhelyezkedésének köszönhetően már az ókorban és a középkorban is lakott település volt. Ezt különböző leletek bizonyítják. Kiemelkedő történelmi esemény volt az 1074. március 14-én lezajlott mogyoródi csata, amelyben Géza és Szent László Árpád-házi hercegek döntő győzelmet arattak a német császár által támogatott Salamon király felett, meg-szüntetve a hűbéri függőséget. A győzelem emlékére László bencéseket telepítve, apátságot alapított a mai Klastrom-dombon. A faluról való első írásos emlékeink innen vannak. (Ma az apátság helyén park és emlékmű áll.)
A későbbi időkben a falu nem tartozott a térség jelentős településeivel, a lakók földműveléssel (búza, szőlő), állattartással foglalkoztak.
A rendszerváltozás után a fejlődés felgyorsult a faluban az építkezésekkel; gyárakat, szóra-koztató létesítményeket hoztak létre, az M3as fizetőssé tétele után a helyi forgalom is draszti-kusan emelkedett, több új lakó is települt Mogyoródra, mely jónéhány nyugalomhoz szokott lakos jogos ellenérzetét váltotta ki. 2007-ban a Gödöllőiből a Dunakeszi kistérségbe került.
Nevének eredete
A falu neve a mogyoróval, illetve a mogyoróbokorral kapcsolatos, hiszen mogyoród jelentése: mogyoróban gazdag. Mára már csak néhány mogyoróbokor maradt a község területén. Ezek közül egy a plébánia udvarában található. A településnév történelmi dokumentumokon több formában is megjelenik: hazai oklevelekben Mogyoród néven, török adólajstromokon Magoród-ként, Mogyorós-ként, külföldi, egyházi okleveleken pedig mint Monorond, Mangerat, Munerod, Mamorade.
Nevezetességei
• Katolikus templom (barokk, 1749, egy régi bencés monostor romjaiból épült)
• Kálvária és Nepomuki Szent János szobor (barokk, XVIII. század)
• Hungaroring
• Pince sor
• Fő tér

Nevezetességei képekben (a teljesség igénye nélkül)

Aquarena

Milleneumi Kilátó Kápolna

Hungaroring


Copyright 2006 Dunakeszi-Fót-Göd Többcélú Kistérségi Társulás
| Fejlesztő: PONTHU 2001. Informatikai Bt. | Grafika: REALSYS |